Ondernemers kunnen kiezen uit steeds meer financieringsvormen. Binnen en buiten een bank. In een recente studie zet Rabobank feiten en cijfers op een rij.

Sinds 2014 neemt de vraag naar krediet bij grote bedrijven toe. Eind 2015 is die trend ook zichtbaar in het MKB. In het gehele bedrijfsleven namen de bedrijfsinvesteringen met 5,4 procent toe in 2015.

Rabobank-econoom Leontine Treur: “Investeringsgroei hoeft niet direct te leiden tot een stijging van de kredietvraag. Sommige ondernemers kunnen die eerste fase van verhoogde investeringen uit eigen middelen financieren of doen een beroep op private equity. Zet de toename van bedrijfsinvesteringen door, dan doen deze ondernemers alsnog een beroep op krediet voor financiering van verdere investeringsgroei.”

De banken verstrekken het leeuwendeel van vreemd vermogen. Eind 2015 hadden ze 285 miljard uitstaan bij Nederlandse bedrijven, waarvan 130 miljard aan het MKB. Rabobank verleent per dag voor 40 miljoen krediet aan het MKB.

Crowdfunding wordt steeds populairder.  In 2015 is 128 miljoen euro opgehaald via crowdfunding, waarvan bijna 110 miljoen door ondernemers. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2014. Vooral ondernemers in de horeca en vastgoedbranche benutten steeds vaker crowdfunding als financieringsbron. Voor horeca-ondernemers biedt crowdfunding – naast financiering – ook de mogelijkheid om toekomstige klanten duurzaam te binden.

Qredits, een organisatie gespecialiseerd in relatief kleine kredieten aan ondernemers, realiseerde in 2015 zowel een groei in verstrekking van microkredieten (tot 50.000 euro) als van MKB-leningen (tot 250.000 euro) tot een totaal van 41 miljoen euro. Nederland telt inmiddels enkele tientallen kredietunies, waarvan sommige nog in oprichting. In totaal hebben kredietunies circa 4 miljoen euro krediet verstrekt aan MKB-bedrijven.

Grotere rol MKB-fondsen: De lage rente op spaargeld en op veilige beleggingen zoals staatsobligaties zorgt ervoor dat particulieren en institutionele beleggers op zoek gaan naar alternatieven met een hoger rendement. Institutionele beleggers hebben daarbij behoefte aan schaalgrootte en geven daarom de voorkeur voor investeren via een fonds. Nieuwe fondsen zoals het MKB-Impulsfonds, het Bedrijfsleningenfonds (BLF) en het Achtergesteldleningenfonds (ALF) spelen in op die behoefte.

Meer financieringsvormen betekent meer keuzes voor ondernemers, maar maakt het ook lastiger voor hen om hierin wegwijs te worden. Banken gaan steeds vaker samenwerking aan met andere partijen.

Zo is de Rabobank onlangs een samenwerking aangegaan met twee crowdfundingplatforms en brengt de bank in speciale bijeenkomsten ondernemers met een financieringsbehoefte in contact met financiers. Daarmee speelt de bank in op de ontwikkeling dat voor sommige plannen een financiering bestaat uit een financieringsmix, waarin bancair krediet wordt gestapeld met aanvullende financiering van externe financiers.

Meer informatie over financiering staat in het rapport Diversiteit financieringslandschap neemt toe.

Wat kiest u voor uw bedrijfsfinanciering? Bancaire financiering, crowdfunding, overheidsgaranties, lease en/of investeringsfondsen? Er zijn steeds meer mogelijkheden. Kijk hier voor meer informatie. Want voor elk goed plan vindt de Rabobank de weg. Kom maar op met dat plan!

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl